Telefon: +381 64 366 07 05  E-mail: dakizikic@gmail.com

Maketa

  • Posted on:  Freitag, 17 Januar 2014 09:41
  • Written by  zdaki

Maketa je model nekog objekta koji je proporcionalno umanjen na određenu razmeru. Maketa je oduvek bila najbolji način da se predstavi neki projekat stambenog ili industrijskog tipa, zatim predstavljanje ideje za uređenje delova grada i naselja. Arhitekte sa kojima smo razgovarali kazu da je to najbolji način da se stekne utisak o prostoru i proporcijama objekta, i da je puno bolji način u odnosu na 3D animaciju. Takođe, makete koje smo radili mogu biti lep poklon, suvenir ili da služe za diorame i makete male železnice.

Svaka ručno rađena građevina predstavlja novi izazov i nosi sa sobom nove probleme. Za mnoge probleme, u početku, tražili smo savet od iskusnijih maketara bez čije pomoći ne bi uspeli. Danas je sve puno lakše, međutim svaka nova maketa je priča za sebe. Radili smo makete u raznim razmerama: 1:100, 1:87,1:72 i 1:50.Svaki deo na maketi radimo ručno, samim tim svaka građevina kod nas izaziva jos veće zadovoljstvo.

Za izradu maketa koristimo se raznim materijalima. Za osnovu makete i razne druge delove koristimo lepenku ili lesonit. Zatim hamer papir u različitim bojama. Za farbanje koristimo tempere i različite lepkove i veziva kako bi dobili realniju teksturu na fasadi građevine. Ovo su osnovni materijali. Međutim, najznačajniji faktor za dobru maketu je strpljenje i koncentracija. Bez toga nemoguće je odraditi dobru i kvalitetnu maketu. Na početku izrade svake makete cilj nam je da maketu uradimo što realnije, detaljnije i kvalitetnije. Za sada smo, nadam se, ispunili to iako će svaka građevina dobiti još detalja pre postaljvanja na samoj maketi.

U nastavku mozete pogledati slike naših radova. Neke od njih su rađene po narudžbini, dok je većina na polici i čeka svoje mesto. Mi nastavljamo sa radom i svaka nova maketa biće predstavljena na ovoj strani.

Read 2511 times Last modified on Mittwoch, 29 Januar 2014 19:12

Information

 18000 Niš, Serbien

 +381 64 366 07 05

 dakizikic@gmail.com

Suche